söndag 18 maj 2008

Grekiskt lantbröd, loppis och märkesfynd!

Hej!
Så var de redan söndags kväll, vart tog helgen vägen?

Idag har de inte blivit så mycket gjort, eller jo…jag har städat hela huset, bakat 2 sorters muffins och en rabarberpaj, och haft besök av en kompis med sambo och 2 barn. De stannade hela dagen. Vi hade jätte trevligt, och våra barn lekte och hade kul tillsammans. Men de blev ingen målning… Hade tänkt att åtminstone grunda min tallrikshylla. Men nya tag och ny vecka! ; -)

Måste berätta om gårdagen som var SÅ mysig! Jag fick ett ryck och stod upp med tuppen och drog igång ett brödbak! Vi 7 snåret stod jag och knådade för fullt, Grekiskt lantbröd. Vi åt detta fantastiskt goda bröd på dopet förra veckan. Jag gjorde halv sats och de blev 3 bröd!

Ni får receptet om ni vill prova!




Ingredienser:

100 g färskjäst

1 l vatten

2 msk salt

4 ägg

2 dl olivolja

3 - 3½ liter vetemjöl


Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Häll på fingervarmt vatten och rör om. Tillsätt salt, ägg och olja. Vispa kraftigt. Tillsätt 3 liter vetemjöl på en gång. Arbeta degen mycket kraftigt. Tillsätt eventuellt lite mera vetemjöl så att degen blir fast och smidig.Låt degen jäsa i bunken ca. 60 min. Olja en långpanna, 30x40 cm.Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i sex delar. Arbeta varje del väl och forma till släta runda bröd. Lägg dem i långpannan. Pensla olja mellan bröden så går det lättare att sära dem efter gräddningen. Strö lite mjöl över bröden. Låt jäsa 40 - 60 min. på varm plats. Skåra bröden med rakblad eller en vass kniv alldeles före gräddningen. Grädda i 225 grader ca 30 min.


Efter brödbaket bestämde vi oss för att åka på en liten utflykt! Vi packade in oss i bilen och åkte till Gällstad. Gällstad ligger utanför Borås och är ett av stoppen i de sk. ”Kärringa rallyt.” Här finns massor av butiker med märkeskläder till låga priser. Vi är inga märkesfantaster, men de är ju kul att kolla om man kan göra fynd. Bla finns de en affär med barnkläder. Där brukar vi köpa mockasiner till Lilla E, för halva priset! Vill ni veta mer kolla på http://www.gallstad.nu/

Nåväl, innan vi kom dit fick vi se skyltar om en loppmarknad! Jag hoppade av lycka i baksätet, men sambon som tycker att vi har tillräckligt med ”fynd” svängde motvilligt in på idrottsplatsen. Jag var redan ur bilen innan han parkerat! ;- )

Väl framme insåg jag att vi kom för sent…de höll på att packa ihop, eller rättare sagt DE SLÄNGDE OCH SLOG SÖNDER ALLT SOM VAR KVAR! Glas och porslin krossades och möblerna slängdes i en stor hög för att ELDAS UPP!

Jag tog Lilla E i famnen och sprang bort till möblerna. De fanns SÅ mycket fint! Och där mitt i allt stod ett PELARBORD! Min mormor hade ett sånt, och nu vill jag så gärna ha ett liknade, men de ska ju målas vitt! Har kikat på min loppis och även på blocket, men där är de ganska dyra. Här blev bordet mitt för 20:-!!!!!!!!! I samma hög hittade jag även en STOR tallrikshylla i 2 våningar. De fick jag för 10:-. Den ska jag ha på lager, om i fall vi bygger ut köket. Hittade också ett JÄTTE fint litet vitt bord, men de fick inte plats i bilen…så de eldades upp. Snyft! SÅ mycket fina möbler som bara slängdes!


Så innan vi kom till Gällstad var bilen proppfull av möbler! ;- ) Vi gjorde fina fynd även där, men de bästa var ändå mitt bord! ;- ))) Skivan är skadad men min snälla pappa har lovat att hjälpa mig att slupa bort den spruckna lacken.

Avslutar med en bild på min Apple Blossom som blommar så fint nu!


Ha en riktigt bra vecka!

Må så gott!
/ Lina

11 kommentarer:

Glitter och Marsipan sa...

Nej men du,det är inte klokt sån tur du har.Vilka fynd för nästan ingenting.
Brödet ser ju härligt ut,kom precis från mamma c,hon hade också bakat bröd...vad duktiga ni är..själv är jag inget vidare på matbröd...eller det kanske är viljan som saknas.
Ja då var det nästan måndag igen,bara att ta nya tag.
kram Anette

Levasomjag sa...

Du är ju en riktig turgumma du!! Det kommer bli ursnyggt ditt bord när du väl målat det. brödet provar jag gärna, ser jättegott ut!!
kramar Malin

Maria renoverar sa...

Hej!
Jag ser att det inte är bara jag som fyndat! Grattis till dina fynd. Men vad tråkigt att de brände upp och förstörde det som ej såldes på loppisen. Verkar urdumt!! De kunde ju skänkt bort det.
Du har en jättefin blogg och jag blir verkligen sugan på att baka. Ska prova att baka brödet när jag får tid.
Hoppas det är OK om jag länkar till dig.
Hälsn Maria

Grodmamman sa...

Vilka fynd! Och vilken tur att ni hann dit innan de började elda!
Får nog ta och prova ditt bröd någon dag.
Kram

Malin - I min trädgård sa...

WOW vilka kap du verkar ha gjort! Men ajj, så får man inte göra med härliga gamla möbler - elda upp dem! Tur att du var snabbt framme!

Ha det bra!

Sara sa...

Vilken tur att du hann rädda bordet! Hur kan man slå sönder möbler och annat? helt otroligt.
Kram Sara

Flickorna på Bellis sa...

Hallå! Tack för kommentren på min blogg - blir jätteglad! Såklart får du länka - jätteroligt! Läckert lantbröd, kanske blir ngt för vårt dop i juni...vad hade ni mer? Buffé?
Ont i hjärtat får man när man läser om din senaste loppisupplevelse där de slängde/eldade upp grejerna....tur att du fick med dig några riktiga gobitar hem! Ha det gott!
kram Johanna

mysiga heestrand sa...

Vilket bord! Grattis!!
Brödet kommer man att känna doften av i Heestrand imorgon.
Kram Camilla i Heestrand

Marie sa...

Jag blir alldeles upprörd, hur kan man slå sönder och elda upp det som inte blev sålt! De kunde väl ha skänkt bort sakerna!
Vilken tur att du hann rädda några saker, bordet ser jättefint ut!
Vi har också varit i Gällstad några gånger men nu var det flera år sedan.
Brödet ser jättegott ut!

Ha det bra!
Kram Marie

Livet och träning sa...

Du har verkligen fyndat ser jag,bordet är jätte fint.
Brödet ser jätte gott ut det ska jag prova.
Ha det så bra
kram ylva.

Glitter och Marsipan sa...

Vilken snäll pappa du har.
Bara få hem det färdigmålat,sådär...
Ja,snälla föräldrar som gör allt för en....men msn är ju likadan mot sina egna barn.
Ha det gott i det sköna vädret.
Kram Anette

 

blogger templates | Make Money Online